امروز: جمعه 11 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

علل گرایش جوانان به اعتیاد

علل گرایش جوانان به اعتیاددسته: روانشناسی و علوم تربیتی
بازدید: 28 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 147 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 70

اعتیاد در جهان امروز از مسائل مهم اجتماعی است كه بیشتر كشورها به صورت مشكل عمده ای برای دولتها جلوه می‌كند این مساله در كشور ما نیز مشكلات عدیده ای از لحاظ اساسی اجتماعی، پیشرفت كاری و توسعه و شكوفا نمودن فكرها در راه مثبت به وجود آورده است گسترش اعتیاد در جوانان زنگ خطری برای تمام مجامع است اعتیاد بدیهی است كه همه از آن رنج می‌برند، بنابراین این

قیمت فایل فقط 4,900 تومان

خرید

علل گرایش جوانان به اعتیاد

چكیده :

صاحب نظران در مسائل اجتماعی و نیز روان پزشكان اعتیاد را از درد ناكترین بیماریهای تاریخ بشر و تاریخ پزشكی ذكر می‌كنند. خطری كه موجب تباهی نسل است و با اینكه زیانهای آن برای همه جوامع و ملل شناخته شده بازهم عده ای از آن دست برنمی‌دارند.

وقتی به بررسی عوامل اعتیاد در نوجوانان و جوانان می پردازیم عواملی همچون فقر مالی و فرهنگی، كمبود آگاهی مردم و خانواده ها، عدم وجود و ارائه آموزش های صحیح در زمینه پیشگیری و بی توجهی به حفظ بهداشت روانی افراد، چشمگیرتر و اساسی تر به نظر می رسند.

فصل اول : كلیات

عنوان :

علل گرایش جوانان به اعتیاد چه عواملی می‌تواند باشد؟

مقدمه:

زندگی بسان رودخانه‌‌یی خروشان برای همة انسانها در جریان است و آنانی كه از این شهد می‌نوشند و در كنار آن به تبادل عواطف منزه با هم نوعان خویش می‌پردازند. از لحظه لحظة ایام بهره‌مند می‌شوند. من و تو نیز از این هستی هستیم. من و تو باید از سبزی وجود خویش لذت ببریم، و از مواهب پاك و بی‌كران استفاده كنیم.

چشم دل بگشاییم و راز آفرینش را ببینیم، چشم‌اندازی سپیدتر از برف را تصور كنیم و تن جان را در زلال باران شستشو دهیم.

درختها را بنگریم كه چگونه سبز است و چگونه سعی می‌كند تا سر بر آسمان بساید.

كوه را بنگریم كه چگونه استوار و مغرور ما را می‌خواند تا بر قله‌اش بایستیم و نظاره‌گر شگفتی‌های خلفت باشیم.

بیابان را نظاره كنیم كه چگونه آرام و صبور ما را به استقامت و پایداری می‌خواند.

به آسمان بنگریم كه همواره سرچشمه رحمت است آنگاه كه صاف است انوار طلایی‌اش را و زمانی كه گرفته است قطره‌های حیات را هدیه می‌كند.

همه چیز زیباست ! هر چه هست زیبایی است و تجلی‌گاه این همه زیبا من و تو هستیم پس شاكر باشیم و این همه نعمت را پاس بداریم.

مبادا غفلت كنیم. مبادا نشانه‌های عشق را نبینیم.

مبادا چشم‌هایمان را ببندیم و حقیقت را به بوته فراموشی بسپاریم و سردی مرگ را بر گرمای زندگی ترجیح دهیم. مبادا به دنبال سراب باشیم، كه اگرچنین شود بازگشت سخت و توان فرسا خواهد بود. امید را، عشق را، عاطفه را در وجودمان شعله‌ور سازیم و در نور و پاكی غوطه‌ور شویم.

اوج و عروج را هرگز از یاد نبریم و بدانیم تا زمانی كه آگاه، هوشیار و بیدار، بااراده، قاطع و فرزانه باشیم، كمتر اسیر دانه‌ها و دامها می‌شویم !

بیان مسئله:

اعتیاد در جهان امروز از مسائل مهم اجتماعی است كه بیشتر كشورها به صورت مشكل عمده ای برای دولتها جلوه می‌كند این مساله در كشور ما نیز مشكلات عدیده ای از لحاظ اساسی اجتماعی، پیشرفت كاری و توسعه و شكوفا نمودن فكرها در راه مثبت به وجود آورده است. گسترش اعتیاد در جوانان زنگ خطری برای تمام مجامع است اعتیاد بدیهی است كه همه از آن رنج می‌برند، بنابراین این خطر باید به عنوان خطر ناكترین و بالاترین معضل موردتوجه قرار گیرد و در مقابله با معابر با آن از هیچ كوششی فروگذار نشود.

- آیا كسانی كه از مواد مخدر استفاده می‌كنند از نظر اقتصادی در رفاه هستند یا در فقر به سر می‌برند ؟

- چه عواملی باعث بروز اعتیاد در جوانان شده است؟

- آیامواد مخدر تاثیری در از هم پاشیدگی خانواده و نیز اجتماع در بر دارد؟

اهمیت و ضرورت انجام تحقیق :

مواد مخدر یكی از بلاهای خانمان سوز و خطرناك است كه متاسفانه ( امن گیر بشریت گردیده است و موجب مضرت و مفاسد بیار كه انحطاط اخلاقی و نابود شدن حجم، روح، فكر، زیانهای اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی از جمله آنهاست می‌باشد. برای جلوگیری از این عواقب خانمان سوز و خطرناك و حركت فراگیر و همه جانبه لازم است كه انجام بگیرد. بنابراین راهگشای رسیدنن به جامعه عاری از اعتیاد پیشگیری است. لازمه صعود به این قله افزایش سطح عمومی – تغییر نگرش نسبت به مواد است.

اهداف تحقیق ( كلی و ویژه):

اهداف كلی : هدف كلی این تحقیق عبارتست از ایجاد توجیه بیشتر در سازمانهای مسئول و علاقمند آگاه نمودن عموم مردم به ویژه خانواده ها نسبت به عوامل موثر در كشیده شدن به سوی اعتیاد است.

اهداف جزئی : ‌برای رسیدن به اهداف جزوی بررسی عامل و عوامل گرایش به سوی اعتیاد عوامل مثل : وضعیت اقتصادی، دسترسی فرد به مواد، از هم گسیختگی خانواده، پایبندی به عوامل مذهبی، و ... را لازم می‌دانیم.

متغیرهای تحقیق

ما در این تحقیق از دو متغیر تابع یا وابسته و متغیر مستقل استفاده نموده ایم.

1- متغیر تابع یا وابسته : متغیر تابع همان گرایش به مواد مخدر است.

2- متغیر مستقل : اختلالات خانوادگی – استفاده از مواد برای تفرح و معالجه دردهای روحی و جسمی، فراوانی و در دسترس بودن مواد مخدر، فقر تهدستی، بیكاری و عدم اشتغال به كار متغیرهای مستقل ما هستند.

فرضیه ها یا پرسش های تحقیق :

به صورت فرض یا فرضهای ویژه :

1-      به نظر می رسد هر چه فقر و تنگدستی در افراد بیشتر باشد گرایش به سوی اعتیاد بیشتر است.

2-      به نظر می رسد هر چه اختلافات خانوادگی بیشتر باشد گرایش به سوی اعتیاد بیشتر است.

3-      به نظر می رسد هر چه بیكاری و عدم امكان اشتغال بیشتر، باشد گرایش به سوی اعتیاد بیشتر است.

4-      به نظر می رسد هر چه استفاده از مواد مخدر برای تفریح و معالجه های جسمی و روحی بیشتر باشد گرایش به سوی اعتیاد بیشتر است.

به صورت پرسش یا پرسشهای ویژه :

1-      رابطه بین اقتصاد خانواده و اعتیاد در مردان جوان شهر مشهد چیست؟

2-      رابطه بین میزان تحصیلات و اعتیاد در مردان جوان شهر مشهد چیست؟

3-      رابطه بین میزان در آمد اشخاص و اعتیاد آنان شهر مشهد چگونه است ؟

4-      ارتباط بین محیط زندگی و اعتیاد اینگونه افراد در شهر مشهد چگونه است؟

ادبیات یا پیشینه تحقیق :

تا كنون تحقیقات و پژوهشهای فراوانی توسط محققین و پژوهشگران در این زمینه صورت گرفته است با این حال ما نیز وظیفه خود دانستیم به عنوان عضو كوچكی از جامعه در شهرستان قاینات اطلاع رسانی جامع و شفاف تری در زمینه علتها و معلولها مطرح نشده در گرایش به مواد مخدر در دست عموم قرار دهیم.

در این تحقیقات سعی ما بر آن خواهد بود تا حد توان از منابعی جامع و نیز مصاحبه و گفتگو با افراد گرفتار به این بلای خانمان سوز و نیز پای نشست فنی         چند از افراد با تجربه و تهیه پرسشنامه هایی در این زمینه آنرا در دسترس عموم قرار دهیم.

فصل دوم : پیشینة تحقیق

مقدمه :

بیشتر از هزاران سال قبل،‌از خواص بعضی از گیاهان مخدر مطلع بوده و در مراسم مذهبی، جشن ها، مواقع خاص و یا درمان از آنها استفاده می‌كرده است. مصرف گیاهان مذكور از مسائل مهم اجتماعی محسوب نمی‌شده است.

با افزایش قدرت كشورهای سلطه طلب ،اتباع آنها برای كشف مناطق مناسب جهت گسترش مستعمرات، به اقصی نقاط دنیا سفر نمودند و با آشنایی با ملل و قبایل مختلف، برگ، گل، ریشه و ساقه گیاهان مخدر را شناسایی و برای پیشبرد استثمار در مناطق مورد نظر، كشت و مصرف مواد مخدر مخصوصاً تریاك را متداول كردند زیرا اعتیاد به مواد مخدر بهترین حربه برای منحرف نمودن افكار عمومی از مسائل سیاسی و منافع ملی و به زانو درآوردن جوانان بود.

تعریف اعتیاد :

دانشمندان با توجه به رشتة تخصصی خود‌. تعریف های گوناگونی از اعتیاد كرده اند. در روانشناسی اعتیاد، عادت كردن به چیزی به شرح زیر است :

-         اعتیاد به مواد مخدر ،‌نیاز به مصرف یك مادة مخدر است كه در صورت عدم مصرف آن، حالات خاصی به وجود می آید كه گاهی برای معتاد غیر قابل تحمل است.

-         افزایش مصرف مادة مخدر برای ایجاد همان حالت و كیفیتی كه در اولین بار استعمال مواد مخدر میسر شده است.

-         اتكاء جسمی و روانی به مواد مخدر كه منجر به تلاش برای تهیه آن می‌شود.

در پزشكی به جای اصطلاح اعتیاد معمولاً  كلمة وابستگی به مواد مخدر به كار  می‌رود و معتاد كسی است كه از نظر روانی و جسمی‌به یك مادة مخدر وابستگی پیدا  می‌كند. وابستگی روانی حالتی است شخص پس ازمصرف مادة مخدر، احساس آرامش، رضایت خاطر و لذت می‌كند. وابستگی مذكور مهمترین عامل مصرف مكرر مواد اعتیادآور است. وابستگی جسمی عبارت از حالت انطباقی در بدن فرد می‌باشد كه پس از استعمال مكرر مواد مخدر در بدن پدید می آید و در واقع بدن فرد نسبت به آن عادت می‌كند و در صورت عدم استعمال، واكنش هائی از قبیل  دردهای جسمی‌بروز می‌كند .

سازمان بهداشت جهانی وابسته به سازمان ملل اعتیاد را چنین تعریف كرده است :

معتاد فردی است كه در اثر استعمال مكرر و مداوم متكی به مواد مخدر و یا دارو و یا سایر مواد است و دارای مشخصات چهارگانه زیر می‌باشد :

اول : در اثر مصرف مكرر مواد و یا دارو عادت روانی ایجاد می‌شود و این عادت فرد را به علت نیاز و تمایل روانی به سوی مصرف مواد مخدر و یادارو به حد وسواس تشویق و ترغیب نماید .

دوم : برای نگهداری اثری كه منظور و مطلوب معتاد است مقدار مواد مصرفی افزایش یابد.

سوم : در اثر قطع مواد مخدر یا دارو، علائم خاصی در معتاد ظاهر گردد كه آن علائم بستگی به نوع مواد مخدر و داروی مصرفی دارد.

چهارم : اعتیاد به مواد مخدر یا دارو برای فرد یا جامعه زیان آور باشد.

استعمال مواد مخدر به عنوان یك مسأله اجتماعی :

چرا و چگونه اعتیاد به مواد مخدر یك مسأله اجتماعی شمرده می‌شود. پاسخ چنین پرسشی بیشتر مربوط به نظر افراد و تجربه شخصی آنان است. در جامعه ما بسیاری از مواد مسأله‌ساز تلقی می‌شوند زیرا كه اغلب آنها افراد را ناكار می‌سازند و توانائی آنان را برای ساماندهی امور خویش، اداره زندگی شخصی و خانوادگی دچار اختلال می‌كنند. چنین پیداست كه پاره‌ای از مواد مخدر سبب می‌شوند كه معتاد حرمت ارزش‌های اخلاقی و جبر هنجارهای جامعوی را پاس ندارند و در نتیجه قوانین را زیر پا گذارند، با پرخاش خویش موجبات آزار همگنان خود را فراهم آوردند و در نهایت دست به جرایم و جنایات آشكار یا پنهان مالی یا جانی بزنند. شاید خطرناكترین مواد مخدر انواع افیونیات باشند كه موجب وابستگی روانی معتاد به مصرف ماده مخدر (تخدیركننده) می‌شود.

ما هنوز در دوره‌ای هستیم كه تصویر یك «معتاد محكوم است» «معتاد مظنون است» «معتاد قابل اعتماد نیست» «معتاد مجنون است» در جامعه ما بدون این كه بیان كرده باشند رواج دارد؛ تا شاید بتوان از شیوع آن جلوگیری كرد و اجرای قوانین را تشدید نمود. اگر امروز، نسل جوان دیگر به شعارهای ضد اعتیاد اعتقادی ندارند بدین سبب است كه انواع جدیدی از مواد و فراشدهای مخدر در اختیار آنان قرار می‌گیرد. كلاً در جامعه ما هنوز این اجماع وجود دارد كه موادمخدر اثرات مخربی روی جان و جسم افراد بجا می‌گذارند. بهر صورت اشخاصی كه مواد مخدر را بعنوان مكیف، خلسه‌آور، تقویت جنسی، رسیدن به «عالم هپروت» «از قال گذشتن به حال رسیدن» «خود را در هفت آسمان دیدن» تلقی می‌كنند در جوامع شهری پراكنده هستند كه به تدریج به اعتیاد و وابستگی به موادمخدر یا مسكرات مبتلا می‌شوند.

از نظر دینی و دولتی و تبع آن از نظر جامعه، مصرف مواد مخدر و مسكرات یك مسأله جامعوی تلقی می‌شوند زیرا كه برخی از آنها به «شیوه زندگی» افراد وابسته به اقشار شهری متوسط الحال تبدیل می‌گردد و این شیوه با ارزش‌های رایج در بین طبقات برای كسب موفقیت‌های خانوادگی، تحصیلی، شغلی و «عاقبت بخیر بودن، در دنیا و عقبی» منافات دارد.

از سوی دیگر استعمال مواد مخدر و مسكرات، همانند استمال دخانیات، بلند كردن موی سر، پوشیدن «تی‌شرت»های رنگارنگ آراسته به شعارهای عدیده و مزین به صور ظریفه، بوسیله طبقه میانی و بالاتر توسط انبوه توده مردم و رهبران عقاید آنان، نماد وابستگی به ارزش‌های حقیقی یا خیالی «نامطلوب» و مذموم و «ضاله» تلقی می‌شوند. حتی موادی كه خیلی خطرناك نیستند ولی مورد مخالفت كسانی است كه احساس می‌كنند ارزش‌های اخلاقی اساسی آنها در معرض تهدید وتهاجم قرار می‌گیرند.

در سال‌های اخیر تعداد فزاینده‌ای از مردم عام شهرها طرز تلقی با مدارا و اغماضی را پذیرفته‌اند و معتقد شده‌اند كه این مواد مخدر نیستند كه این همه خطرناك می‌باشند بلكه این قوانین هستند كه آنها را چنین خطرناك جلوه می‌دهند و در نتیجه مسائل مربوطه را نیز پدید می‌آورند. مثلاً در آغاز قرن، بنا به دقیق‌ترین برآوردها در حدود 200 تا 500 هزار معتاد در آمریكا وجود داشته است. بسیاری از آنان به داروهائی كه در داروخانه‌ها به فروش می‌رسید معتاد بودند. اعتیاد آنان اساساً یك مسأله طبی بود و به هیچوجه مصرف داروی آرام‌بخش به طور موثری كارآئی افراد را مختل نمی‌كرد. ولی با تصویب ممنوعیت، كاری كه ده‌ها سال معمولی تلقی می‌شد به عمل خلاف قانون تبدیل شد و دستیابی به مواد مخدر، بویژه مسكرات، از راه غیرقانونی و پنهانی میسر گشته متعاقباً تولید و توزیع و مصرف آن جرم به شمار آمد.

استعمال مواد مخدر را می‌توان بعنوان یك مسأله عمومی‌تر و كاملاً اجتماعی تلقی كرد. بدین معنی كه اگر معتادین ادعا كنند كه موادمخدر را برای گریز از دردهای جامعه به كار می‌برند تا خود را از غم و غصه ناشی از جامعه برهانند و به واسطه نداشتن سرگرمیهای سالم و فقدان لذت به مواد مكیف موقتی پناه می‌برند در یان صورت عیب از مواد مخدر نیست بلكه از خود جامعه است كه نتوانسته به چنین افرادی فرصت زندگی سالم، شغل در حد شأن بدهد ودركی از غم وغصه، ناشی از شیوه زندگی اندوهبار ننشاند. هر چند كه مواد مخدر می‌تواند نقش متعددی را ایفا كند ولی در ضمن انگیزه فرد را برای مقابله با مشكلات خود كاهش می‌دهد به طوری كه نمی‌توانند برای بازسازی خود و جامعه و خشكاندن ریشه‌های درد بیاخیزند.

به همین جهت مواد مخدر می‌توانند از دیدگاه متعددی مسأله‌ساز جامعه باشند. كارشناسان در تأیید تصمیماتی كه بوسیله دولت مردان و ساستگذاران اعمال می‌شود اتفاق نظر ندارند ولی اغلب معتقدند كه تشدید كیفر معتادان و نحوة برخورد با آنان با قوانین و سازمان‌های موجود كارور نیستند و روز به روز به تعداد معتادان، در نتیجه به تعداد تولیدكنندگان و توزیع كنندگان و در نهایت جمعیت زندان‌ها، افزوده می‌شود. (قریب زندانی‌های ایران را تولید، توزیع و مصرف كنندگان «مواد» تشكیل می‌دهند)

علل اعتیاد :

تأثیر عوامل در افراد مختلف متفاوت است چه بسا افرادی تحت تأثر عوامل به طرف اعتیاد كشانده شوند در صورتی كه افراد دیگری كه در وضع مشابه آنان قرار دارن و با همان شرایط در اجتماع بسر می‌برند ولی معتاد  نمی‌شوند. در پژوهش علل اعتیاد، باید تمام عواملی را كه موثر در اعتیاد بوده اند مورد بررسی قرار داد.

1 ـ عوامل فردی :

هیچوقت یك عامل سبب اعتیاد نمی‌شود .عوامل فردی ( جسمی ـ روانی ) كه پایه اساسی و ضروری تكوین شخصیت هستند از عوامل مستعد كنندة اعتیاد به شمار  می‌روند.

2 ـ عوامل جسمی :

در بررسی عوامل جسمی‌بیاستی اثرات ارث، كروموزوم ها، ژنها ،ابتلاء به بیماریها، جنسیت، سن ،‌نژاد مورد توجه قرار گیرند .

الف ) اثر ارثت و كروموزوم ها و ژن ها : اعتیاد  والدین ( پدر یامادر یا هر دو ) اثر ارثی مستقیم در اولاد دارد .سمی‌كه در نتیجه مصرف مواد مخدر در بدن پدر یا مادر ایجاد شده به جنین منتقل وسبب ضعف قوای جسمی و روانی مخصوصاً عقب ماندگی  كودك می‌گردد.

كودكان مادران معتاد به مواد مخدر، قبل از تولد معتاد به همان ماده ای هستند كه مادر به آن اعتیاد دارد .

در مورداینكه اعتیاد با ژنها منتقل می‌گردد هنوز نتایج قطعی از پژوهش ها به عمل نیامده  است در هر حال نوع ومقدار مواد مخدر و یا داروهای روان گردان مانع رشد طبیعی جنین گشته زمینه رامستعد به اعتیاد درآینده مینماید.

ب  ) ابتلاء به بیماریهای مزمن : مصرف داروهای اعتیاد آور به مدت طولانی  در بیماریهای مزمن، افراد را در معرض خطر اعتیاد قرار می‌دهد. بیماران برای تسكین دردها با مصرف بی رویة داروهای آرام بخش و خواب آور، معتاد می‌شوند.

ج ) نژاد : گرایش به اعتیاد در نژادهای مختلف  متفاوت است زرد پوستان  و سفید پوستان بیش از سیاه پوستان به طرف اعتیاد كشانده می‌شوند .

د ) جنسیت  : طبق آمارهای موجود زنان كمتر از مردان معتاد به مواد مخدر می‌گردند. طبق گزارش اداره كل سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی در ایران در سال 1378 آمار افرادی كه به جرم اعتیاد و حمل مواد مخدر زندانی شده اند به شرح زیر بوده  است:

اعتیاد به مواد مخدر

مرد

زن

جمع كل

72%

28%

18040 نفر

حمل وخرید و فروش و نگهداری مواد مخدر

مرد

زن

جمع كل

91%

9%

64407 نفر

در آمریكا در سال  1997 مصرف هروئین در بین مردان 12 برابر زنان بوده اما مصرف داروهای آرام بخش در زنان  7% و در مردان  19% و مصرف داروهای آرام بخش در زنان  17% و در مردان  19% و مصرف داروهای هیجان آور و محرك در زنان بیش از مردان بوده است. 

قیمت فایل فقط 4,900 تومان

خرید

برچسب ها : گرایش , جوانان , اعتیاد , علل گرایش جوانان به اعتیاد

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر