امروز: دوشنبه 14 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

آمار ازدواج دختران در شهرستان فیروزآباد

آمار ازدواج دختران در شهرستان فیروزآباددسته: علوم اجتماعی
بازدید: 27 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 54 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 40

مقدمه در گذشته وضع تحصیلات و ورود به بازار كار و به دست گرفتن مشاغل مخصوصاً برای دختران به صورت امروزی نبود و دختران تحصیل كرده و فارغ التحصیل دانشگاهها درصد پایینی از كل دانشجویان را به خود اختصاص می دادند، چون معمولاً در سنین 18 تا 22 سالگی ازدواج می كردند و كمتر فرصتی برای ادامه تحصیل پیدا می نمودند در صورتی كه امروزه بیشتر از 50 درصد از ظرف

قیمت فایل فقط 2,900 تومان

خرید

آمار ازدواج دختران در شهرستان فیروزآباد

مقدمه

در گذشته وضع تحصیلات و ورود به بازار كار و به دست گرفتن مشاغل مخصوصاً برای دختران به صورت امروزی نبود و دختران تحصیل كرده و فارغ التحصیل دانشگاهها درصد پایینی از كل دانشجویان را به خود اختصاص می دادند، چون معمولاً در سنین 18 تا 22 سالگی ازدواج می كردند و كمتر فرصتی برای ادامه تحصیل پیدا می نمودند در صورتی كه امروزه بیشتر از 50 درصد از ظرفیت قبول شدگان و فارغ التحصیلان دانشگاهها را دختران تشكیل می دهند.

بنابراین سیستم تحصیلی و نظام شغلی خود مانعی برای ازدواجهای جوانان است. پسران پس از اتمام تحصیلات عالی معمولاً باید مدتی را برای انجام خدمت وظیفه ( سربازی ) بگذرانند و پس از آن هم در جستجوی شغل و كار باشند تا بتوانند پس از ازدواج زندگی آینده خود را تأمین نمایند و دختران هم پس از اتمام تحصیل به فكر شغلی باشند كه گذشته از درآمد زائی، راحت و سبك باشد تا بتوانند هم به خانه داری پرداخته و هم مشغول به كار باشد. این خود باعث می شود كه سیر نزولی ازدواج در جامعه شدید گردد و خود باعث صعود فساد و بزهكاری گردد و لذا در جامعه ای كه بازار فسق و فجور رونق داشته باشد و مجالس عیش و طرب بگونه ای دایر باشد سبب می گردد تا جوان و مخصوصاً پسران با مختصر عیشی بتواند از لحاظ جنسی خود را اشباع كند و غصه تأمین آینده خود را نداشته باشد و این باعث می گردد كه دیگر این افراد حاضر نخواهند بود به تشكیل خانواده تن در دهد و همین عدم ازدواج پسران سبب بالا رفتن سن ازدواج دختران خواهد شد.

با توجه به جوان بودن جامعه ایران و نسل بسیار جوان و پوینده كه در حال رشد سریع و روزافزون است، مسأله ازدواج از مهمترین مسائل اجتماعی روز به حساب می آید. نهاد ازدواج كه بنیان خانواده بر روی آن قرار دارد، در پژوهشهای جدید جامعه شناختی و جمعیت شناسی و مردم شناسی بهتر شناخته شده است و مسائل و مشكلاتی كه در راه ازدواج و بعد از آن با جوانان همراه است را به صورت عینی تر و قابل مشاهده تر به ما نشان می دهد و همین امر باعث شده است تا جوانان یا از ازدواج كردن منصرف شوند و یا در سنین بالایی مبادرت به ازدواج كنند.

در این بین دختران بیشتر صدمه خواهند دید. چرا كه معمولاً در كشور ما دخترانی كه از سن ازدواج آنها می گذرد، كمتر خواستگارانی پیدا خواهند نمود. بنابراین بیشتر توجه آنها به سوی درس خواندن و رفتن به دانشگاه متمركز می شود و دانشگاهها یكی از بیشترین و بالقوه ترین مراكزی هستند كه دختر و پسر با هم در ارتباط خواهند بود و همین رویارویی باعث می شود كه مستعد ترین محل در مورد ازدواج آنها فراهم آید.

تحقیقی كه در پیش رو دارید در پی جستجوی علل و عوامل تأخیر سن ازدواج  دختران و پیامدهای تجرد قطعی در بین آنان می پردازد كه معمولاً ریشه در مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و روانی دارد.در سالهای اخیر مشكلات و موانع زیادی برای ازدواج جوانان به وجود آمده است. به همین دلیل بسیاری از جوانان روز به روز به مجرد زیستن خو می گیرند كه پیامد این امر مسلم و مشهود است چرا كه نهادهای اجتماعی در یك رابطه متقابل با یكدیگر معنی دار هستند. بدیهی است كه ازدواج به عنوان یك نهاد اجتماعی اساس و بنیان نهاد خانواده و نیز زیر ساختهای جامعه، بنیاد و شالوده زندگی اجتماعی به حساب می آید.

تشكیل خانواده ضامن بقا و ثبات هر جامعه ای است و بدیهی است كه هر گونه اختلال در روند طبیعی شكل گیری آن مانع و مشكل قلمداد شده و تأثیرات ساختاری عمیقی بر اجتماع خواهد گذاشت

ضرورت و اهمیت تحقیق

ازدواج به عنوان مقوله ای اجتماعی به رغم ثبات زیادی كه همواره بر نفس آن حاكم بوده، بسیار تحت تأثیر شرایط حاكم بر جامعه جدید قرار گرفته است. هر چند تحولات در ازدواج جوانان امری ضروری و اجتناب ناپذیر است اما آنچه ازدواج در جامعه امروز را متفاوت از گذشته ساخته، دامنه تحولات در ازدواج است كه در نتیجه تغییرات بسیار در ساختارهای اجتماعی اتفاق افتاده است.

تردیدی نیست كه ساختارهای اجتماعی جدید، شرایط و ضرورتهای جدیدی را برای ازدواج رقم زده و موجب بروز تمایزات آشكاری میان شیوه ها و ساختارهای ازدواج در جامعه سنتی و جدید شده است. مهمترین پیامد تحولات یاد شده، تأخیر در سن ازدواج جوانان دختر و پسر و همچنین وقوع ازدواجهای ناموفقی است كه نهایتاً به طلاق و جدایی می انجامد. با تعویق در وقوع ازدواج یكی از نیازهای فطری نسل جوان بی پاسخ می ماند و تبعات ناخوشایند فردی و اجتماعی بسیاری را به دنبال می آورد. پیدایش یأس و ناامیدی و بالاخره افسردگی بروز خلأ عاطفی و احساس تنهایی و همچنین گسترش فساد و فحشا از جمله تبعات نامطلوب تعویق در وقوع ازدواج است كه در حال حاضر به شكل مشكل اجتماعی درآمده است.

با بالا رفتن سن ازدواج تعداد زیادی از دختران فرصت ازدواج را از دست می دهند. چرا كه به دنبال بالا رفتن میزان تحصیلات و دست یافتن به موقعیت شغلی بهتر، سطح توقعات آنان نیز بالا می رود و ملاكها و معیارهایشان برای انتخاب همسر پیچیده تر می گردد. در این میان مردان حتی در سنین بالاتر تمایل به ازدواج با دختران جوان را دارند.

بدیهی است كه جوانان وقتی خود را در حل این مشكلات و موانع ناتوان ببینند و شاهد تلاشهای پیگیر كسی هم نباشند، خواسته هایشان سركوب می شود، برای ارضای آن به دنبال راههای دیگر - اغلب مشروع و غیر اخلاقی – می روند. شناخت موانع و مشكلات ازدواج قشر جوان و برنامه ریزی جهت تسهیل ازدواج آنان، اقدامی بسنده و لازم وه فواید زیادی برای جامعه دارد كه از جمله می توان به مواردی چون : افزایش مشاركت اجتماعی، افزایش همبستگی اجتماعی، ایجاد انگیزه اقتصادی برای كار و تلاش بیشتر در جوانان و كاهش مفاسد اجتماعی در سطح جامعه اشاره نمود.

بیان مسأله

نوعاً هر دختری كه به حد بلوغ و رشد رسیده باشد یك كشش و میل باطنی و درونی نسبت به جنس مخالف در خود احساس می كند و این كشش و جاذبه نامرئی با گذشت زمان و بارور شدن قوای جوانی كم كم به تمایلی فوق العاده شدید تبدیل شده تا آنجا كه به صورت خواسته های ضروری، لازم و معقول جلوه می كند.

از طرفی تفكیك نقشهای زناشوئی و لزوم سرپرستی خانواده توسط مرد و پدر موجب شده تا مقررات و آداب و رسوم ازدواج به گونه ای تنظیم گردد كه دختر جوانی كه میل به انس و نزدیكی با جنس مخالف خود را دارد، نتواند تصمیم گیرنده باشد. در جامعه، ما با جمعیت جوان فراوان و خواسته های آنان روبرو هستیم و یكی از ضروری ترین خواسته های آنها ازدواج و تشكیل خانواده است. شاید دختران برای ازدواج كردن، اجباری در شاغل شدن و كسب درآمد برای گذراندن زندگی نداشته باشد اما مردان برای تأمین معاش خود و خانواده باید شاغل باشند و چون ازدواج دختران وابسته به خواستگاری پسران از آنهاست، پس امر ازدواج در اولین گام باید توسط پسران محقق شود و تأخیر ازدواج یا تجرد طولانی دختران جوان در حالت عادی بیشتر معلول شرایط پسران است ولی در گامهای بعدی شرایط دختران نیز بر امر ازدواج تأثیر می گذارد.

از طرف دیگر ازدواج به عنوان واقعیتی اجتماعی همواره با محدودیتها، موانع و مشكلاتی همراه بوده كه مانع انتخاب آزادانه افراد در راه گزینش همسر می شود. اگر بخواهیم به ابعاد این نهاد اجتماعی نظر بیفكنیم، متوجه ابعاد زیستی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، روانی و عاطفی آن می شویم كه بر نهاد ازدواج تأثیر می گذارند و حتی گاهی اوقات از موانع و مشكلات جدی ازدواج نیز به شمار می آیند. در این زمان چه كسی است كه از نظر فرهنگی منكر تفكرات و احساسات نسل جوانی باشد كه با پیچیدگی های خاص خود نوساناتی را در خانواده و در جامعه به وجود آورد؟ كیست كه بتواند رشد سریع جوانان و تكامل غریزه جنسی آنان كه امر ازدواج را مبرم و ضروری می سازد، نادیده بگیرد؟ كیست كه بتواند تورم و بحران اقتصادی و معیشتی را كه در كاهش آمار ازدواج تأثیر بسزایی دارد، نادیده انگارد؟ كیست كه بتواند گرانی مسكن و دشواری تهیه آن را كه از قدمهای اولیه تشكیل زندگی مشترك می باشد و جامعه ما به شدت با آن دست به گریبان است را انكار كند؟ و براستی چه موانع و مشكلاتی در سر راه جوانان و مخصوصاً دختران وجود دارد كه باعث تأخیر ازدواج آنان شده و در پاره ای از موارد حتی به تجرد قطعی آنان منتهی می گردد؟ زمینه و منشأ این مشكلات را در كجا باید جستجو نمود و ابعاد این موانع و مشكلات كدامند؟

گرچه امروز مسأله ازدواج آنقدر در میان آداب و رسوم غلط و حتی خرافات پیچیده شده كه به صورت یك جاده صعب العبور یا غیر قابل عبور برای جوانان درآمده است. بی قطع نظر از این بیراهه ها ازدواج یك حكم فطری و هماهنگ قانون آفرینش است كه انسان برای بقا نسل و آرامش جسم و روح مشكلات زندگی احتیاج به ازدواج سالم دارد.

كلودی استروس معتقد است كه ازدواج برخوردی است رمانتیك بین فرهنگ و طبیعت یا میان قواعد اجتماعی و كشش جنسی. تمامی این فرآیند منبعث از این واقعیت است كه انسان هم موجودی با نیازهای طبیعی است و هم موجودی اجتماعی است.

موانع و مشكلات ازدواج جوانان مسائل بسیار گسترده و پیچیده ای هستند كه ریشه در عوامل اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی و روانی دارند و به نوبه خود ازدواج را تحت تأثیر قرار می دهند. به طور عمده مشكلات اقتصادی شامل مسائل معیشتی، مادی و ضروری زندگی چون اشتغال مناسب، مسكن، درآمد، هزینه های سنگین برگزاری مراسم ازدواج هستند. مسائل اجتماعی و فرهنگی و روانی نیز بعضاً به صورت مستقیم و یا با واسطه مسائل دیگر بر ازدواج تأثیر می گذارند.

بی اعتنایی در حل مسأله ازدواج جوانان و اعتقاد به رفع خودبخودی و آزاد گذاشتن آنها در این راه بی هیچ قید و شرطی نه تنها به حذف آنها نمی انجامد، بلكه عامل پیدایش مشكلات روحی و اخلاقی دیگری نیز می گردد. این تحقیق در جهت شناسایی علل و عوامل بالا رفتن سن ازدواج دختران و پیامدهای تجرد قطعی آنان می پردازد.

اهداف تحقیق

الف : هدف كلی

هدف كلی این تحقیق، بررسی آثار و علل بالا رفتن سن ازدواج دختران است كه در سالهای اخیر باعث كاهش ازدواج و یا تأخیر در ازدواج آنان گردیده است.

ب : اهداف جزیی

1- بررسی نقش تأثیر متغیرهایی چون اشتغال، درآمد، مسكن، مهریه، جهیزیه و هزینه های برگزاری مراسم ازدواج در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان.

2- بررسی تأثیر افزایش سطح تحصیلات و اشتغال به تحصیل در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان.

3- بررسی نقش موقعیت اجتماعی خانواده و موقعیت اجتماعی دختران در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان.

4- بررسی نقش نگرشهای زوجین نسبت به سن ازدواج، افزایش سطح انتظارات زوجین و معیارهای انتخاب همسر مناسب در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان.

فرضیات تحقیق

1- چنین به نظر می رسد كه اشتغال به تحصیل دختران می تواند در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان مؤثر باشد.

2- چنین به نظر می رسد كه افزایش مهریه و جهیزیه دختران می تواند در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان مؤثر باشد.

3- چنین به نظر می رسد كه افزایش سطح انتظارات دختران و پسران می تواند در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان مؤثر باشد.

4- چنین به نظر می رسد كه معیارهای انتخاب همسر از نظر دختران و پسران می تواند در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان مؤثر باشد.

5- چنین به نظر می رسد كه نداشتن مسكن می تواند در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان مؤثر باشد.

6- چنین به نظر می رسد كه هزینه های سنگین برگزاری مراسم ازدواج می تواند در علل بالا رفتن سن ازدواج دختران و تجرد قطعی آنان مؤثر باشد.

نظریه پارسنز

یكی از با نفوذترین نظریه ها در این زمینه از سوی تاكلوت پارسنز شده كه در دهة 1960 به وسیلة فرانسوا بوریكودر فرانسه نیز طرح گردید، می باشد. باید توجه داشت كه عنوان مقاله ای كه عقاید پارسنز را خلاصه می كرد به جنبه مردم شناسی مفهوم خویشاوندی اشاره داشت واین واقعیتی است كه جامعه شناس هایی كه بعدها به شرح افكار او پرداختند كمابیش نادیده گرفتند. آنچه را كه پارسنز گفت، می توان در تعدادی احكام علمی خلاصه كرد كه آتش مجادلات شدید ایدئولوژیك را بر افروختند، جدلهایی كه هنوز هم آثار آنها احساس می شوند. به نظر پارسنز فرآیند توسعه صنعتی به بروز اشتقاق در خانواده منجر شده است وعلت این تحول نخست جدا ساختن خانواده از شبكه خویشاوندی وسپس تقلیل گروه خانوادگی به خانواده هسته ای كوچك بوده است ودر نتیجه خانواده تمام عملكردهای تولیدی، سیاسی ودینی خود را از دست داده وصرفاً به واحد سكونت ومصرف تبدیل شده است. تمام عملكردهای اقتصادی وآموزشی خانواده بین خانواده ودیگر نهادها تقسیم شده است وتنها كاركرد مهمی كه باقی مانده، فراهم آوردن عوامل جامعه پذیری كودكان وبرتر از همه شرایط كسب تعادل روانی برای بزرگسالان است. این گروه خانوادگی منزوی وجدا از خویشاوندان دیگر بر اساس ازدواج بین والدین بنا شده است كه آزادانه یكدیگر را بر گزیده اند. ساخت ارزشی گروه نیز عقلانی وعملگرایانه است. ایفای نقشهای تخصصی مردانه وزنانه به دوام خرده نظام خانواده در چارچوب نظام اجتماعی كمك می كند. پدر نقش ابزاری را بر عهده دارد، زیرا حلقه ارتباطی بین خانواده وجامعه تلقی شده است ونیازهای مادی خانواده را تأمین می كند وزن نقش بیانگر خانواده را ایفا می كند.

تز پارسنز تا آنجا كه انگاره خانواده معاصر به خوبی با ویژگیهای جامعه امروزی سازگار است را باید دیدگاهی كاركرد گرا تلقی كرد. به ویژه اینكه گسیختگی رشته های پیوند خانوادگی بود كه تحرك اجتماعی، یعنی پیش شرط توسعه اقتصادی وعامل ایجاد كننده آن را امكان پذیرتر ساخت. این نظر با انتقادات بسیاری مواجه شد و پارسنز بعدها توضیح داد كه منظور او سخن گفتن از خانواده تك هسته ای منزوی در یك چارچوب ساختاری بوده است. با وجود این توضیح، دیدگاه پارسنز چنان هیاهویی در پی آورد كه دیگر نمی توانست درانحصارخود او باقی بماند. زمانی كه جان موجی دربررسی خویش از پژوهشهای جامعه شناسی مربوط به روابط بین مسكن وخانواده و نهاد خویشاوندی را خاطر نشان می سازد، ثابت شده است كه بخش اعظم نظرات پارسنز نادرست بوده است.

در یك رشته پژوهشهای متوالی همین منتقدین به نحوی قانع كننده نشان داده اند كه انزوای اجتماعی خانواده هسته ای ( تك هسته ای ) از شبكه خویشاوندی به عنوان پدیده ای متمایز از انزوای ساختاری بروز نكرده است. در واقع در تمام جوامع شناخته شده بشری، كنش بین اعضای یك گروه خویشاوندی ادامه دارد و این تماسها با مشورت، حمایت روانی در قبال هویت خانوادگی، كمك مالی، یاری در پرورش كودكانه و كارهای خانه داری همراه بوده اند. جملات فوق در واقع آنچه را كه مرد شناسان اجتماعی، روابط خویشاوندی می نامند، در قالب اصطلاحات جامعه شناسی بیان می دارد. در این راستا برخی از این جامعه شناسان كه ارتباط بین خانواده و توسعه صنعتی را بررسی می كرده اند، عملاً دیدگاه پارسنز را تأیید كرده اند، كه از میان به بیان یكی از آنها كه كتابی با نام ایجاد طبقه كارگر انگلیسی،  به توصیف انقلاب صنعتی می پردازدٍ وی ادوارد تامپسون است، كه در این رابطه می گوید:

 در هر مرحله از تفكیك تكامل تخصصی- صنعتی ضربه ای نیز بر اقتصاد خانواده وارد می آمد و در روابط متداول بین زن ومرد و والدین و فرزندان اثر مخربی می گذاشت و شكافی بارز را بین كار وزندگی پدید می آورد. یكصد سال كامل طول كشید تا عوایدی از این تفكیك به شكل ابزار صرفه جویی كار در منزل، یعنی وسایل مدرن خانه داری نصیب زنی بشود كه در خارج از خانه شاغل بود. در طول این دوره زنگ كارخانه ها هر بامداد خانواده را با خشونت از هم می پاشید.

در این رابطه مورخین و مردم شناسان به طور كامل با این نظر مخالفت كرده اند. 

جهت دریافت فایل آمار ازدواج دختران در شهرستان فیروزآباد لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 2,900 تومان

خرید

برچسب ها : آمار ازدواج دختران در شهرستان فیروزآباد , دانلود آمار ازدواج دختران در شهرستان فیروزآباد , ازدواج , ازدواج دختران , خانواده , علوم اجتماعی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر