مقدمه در اعصار اخیر با تكامل جوامع انسانی، تغییراتی در تمامی جنبههای زندگی انسانها ایجاد شده است كه انسان چارهای جز اینكه خود را با این تغییرات منطبق كند ندارد امروز تفكر انسانها در مورد حمل و نقل و وسائل نقلیه تغییر كرده است امروزه در اكثر كشورها معضلات آلودگیهای محیط و هوا و از بین رفتن زیباییها و ایجاد سروصدا و نظایر اینها اولین مسا
قیمت فایل فقط 7,900 تومان
بررسی ایمن ترین مسیراز منظر نرخ تصادفات
مقدمه:
در اعصار اخیر با تكامل جوامع انسانی، تغییراتی در تمامی جنبههای زندگی انسانها ایجاد شده است كه انسان چارهای جز اینكه خود را با این تغییرات منطبق كند ندارد.
امروز تفكر انسانها در مورد حمل و نقل و وسائل نقلیه تغییر كرده است. امروزه در اكثر كشورها معضلات آلودگیهای محیط و هوا و از بین رفتن زیباییها و ایجاد سروصدا و نظایر اینها اولین مسائلی هستند كه در مورد سیستمهای حمل و نقل جلب توجه میكند و صد البته درصد ایت آثار سوء روز به روز حتی میتوان گفت لحظه به لحظه در حال افزایش است.
در كنار این آثار زیست محیطی، با افزایش تعداد وسائل نقلیه شخصی و یا عمومی و در كنار آن افزایش حجم ترافیك و درنتیجه بوجود آمدن مشكلات كنترل و ساماندهی وسائل نقلیه و كمبودها و نقایص راههای ارتباطی باعث ایجاد ناراحتیها و رنجشهای روانی در افراد میگردد.
قرارگیری این عوامل در كنار هم باعث بوجود آمدن تصادفات با روند صعودی میگردد، كه هزینههای گزاف اجتماعی و اقتصادی را بهمراه دارد.
اهمیت این موضوع برای كشورهای در حال توسعه از جمله ایران بیشتر است چرا كه آمار تصادفات و درنتیجه خسارات (جانی و مالی) ناشی از آن در این كشورها نسبت به كشورهای توسعه یافته بیشتر است. هرچند كه در كشورهای توسعه یافته نیز این آمار كم نیست. جهت بهبود ایمنی راهها باید اقدام به شناخت عوامل بوجود آورندة تصادفات و تصحیح آنها نمود. اما مسلماً رسیدن به این مرحله یعنی تصحیح عوامل بوجود آورندة حوادث كار ساده و آسانی نیست كه به سرعت نتیجه دهد و نیازمند تحصیات وسیع و گسترده و همچنین هزینههای اقتصادی و زمانی بالا میباشد.
با توجه به اهمیت موضوع ایمنی راهها از منظر دارا بودن كمترین میزان تصادفات در این پژوهش عوامل مؤثر در ایجاد تصادفات و تأثیر آنها بر ایمنی راهها و همچنین خلاصهای از روشهای آماری مورد استفاده در شناسایی مكانهای حادثه نیز مورد بررسی قرار گرفته، و ارائه گردیده است؛ همچنین در انتها الگوریتمهای مربوط به یافتن ایمنترین مسیر از جهت دارا بودن كمترین میزان تصادفات با در ظنر گرفتن چند عامل از مجموعه عوامل ایجاد تصادفات ارائه شده تا در جهت انجام نمونة عملی مورد استفاده قرار گیرد.
بخش اول:
طرح مسئله:
صورت مسئله: یافتن ایمنترین مسیر بین دو نقطه از نظر نرخ تصادفات
شرح مسئله:
موضوع مطرح شده در این پژوهش كه یكی از عمدهترین مسائل طرح در حمل و نقل شهری محسوب میشود به بررسی و شرح عوامل مؤثر در ایجاد تصادفات و نیز راههكارهای ارائه شده در جهت رفع و بهبود این عامل میپردازد.
در این پژوهش منظور از ایمنترین مسیر عبارت است از مسیر بهینهای كه در آن نرخ تصادفات نسبت به سایر مسیرها حداقل باشد.
رسیده به هدف مذكور نیازمند داشتن اطلاعات جامعی در زمینهی تصادفات و علل آن و نیز الگوریتمهای مسیریابی میباشد.
در راستای این امر اقدام به جمعآوری اطلاعات مربوط به عوامل مؤثر در تصادفات از قبیل عوامل انسانی، راه، محیط، و وسیلهی نقلیه و نیز مقایسهی آنها همچنین شناسایی عوامل و مكانهای حادثهخیز گردیده است. كه به علت گستردگی پارامترهای مؤثر در تصادفات تنها به دو موضوع تقاطعهای چراغدار و نیز اثر انحراف راه در تصادفات توجه شده است. اطلاعات جمعآوری شده در واقع پیشنیاز استفاده از الگوریتمهای مسیریابی برای رسیدن به ایمنترین مسیر از منظر نرخ تصادفات خواهد بود.
كه بعد از بررسی چند الگوریتم مرسوم در مسیریابی مناسبترین الگوریتم برای مدل سازی مسیر مورد نظر انتخاب گردید.
اهمیت موضوع:
تعریف تصادفات:
تصادف پدیدهای است نادر، تصادفی، با عوامل و فاكتورهای مختلف كه بوسیله موقعیتی كه در آن یك یا چند نفر در مقابله با محیط اطراف خود دچار ضرر و زیان میشوند، بیان میشود.
(United kingdom, Accident Investigational Manual 1986)
تصادف به عنوان واژهای برای رخدادی كه در آن یك یا چند وسیله نقلیه شركت دارند و منجر به خسارتهای مالی، زخم یا مرگ میشود مورد قبول میباشد. اصطلاح تصادف برای رخداد اتفاقی (راندم) كه هیچ دلیل واضحی ندارد، غیر از اینكه باید اتفاق میافتد، بكار میرود.
در سالهای اخیر اداره ملی ایمنی راه آمریكا (National Highway Traffic Safety Administration) واژه تصادم (Crash) را به عنوان واژه جایگزین برای تصادف پیشنهاد كرده است. به دلیل اینكه تصادم برای برخوردی كه میتوان از آن جلوگیری كرد یا با اصلاح رفتار راننده، طراحی وسیله نقلیه، هندسه راه یا محیط اطراف آنرا به حداقل رساند، بكار میرود. البته كلمه تصادم معمولا برای حوادث ترافیكی و راه بكار میرود.
اهمیت مطالعه تصادفات:
با مطالعه تصادفات مختلف میتوان لیستی از عوامل مؤثر در رخداد تصادفات حمل و نقلی تهیه كرد، با تعریف و توصیف فاكتورهای دخیل در تصادفات میتوان سیستم حمل و نقل را بهبود بخشید تا در آینده با كاهش و به حداقل رساندن عوامل ایجاد تصادف، سیستم حمل و نقل ایمنتری ایجاد كرد.
مرگ و میر و خسارات جانبی ناشی از تصادفات یكی از عوامل ناگوار حمل و نقل جدید برای جامعه میباشد. هر سال بیش از 60000 نفر در تصادفات حمل و نقل در ایالات متحده جان خود را از دست میدهند، تقریباً 90 درصد مرگ و میرها مربوط به بزرگراهاست. یك شمای تخمینی از توزیع نرخ مرگ و میر در میان روشهای حمل و نقل در ایالات متحده بر مبنای 100 میلیون مسافر - مایل در جدول 1-1 داده شده است
(Morlak 1978)
جدول 1-1: نرخ مرگ و میر بر مبنای 100 میلیون مسافر – مایل در شبكه حمل و نقل ایالات متحده
روش حمل و نقل | نرخ |
اتومبیلها و تاكسیها موتور سیكلتها حمل و نقل عمومی محلی اتوبوسها راهآهن شركت حمل و نقل هوایی داخلی حمل و نقل آبی | 90/1 00/17 16/0 19/0 53/0 13/0 NA |
NA : نبود اطلاعات
منبع: 1974 , TAA
بررسی و توضیح مسأله ایمنی كار سادهای نیست چرا كه عوامل بسیاری از جمله مهندسی، آموزش و اجرای قانون و بسیاری مسائل دیگر كه در طی فصول مربوطه تا حدودی شرح داده خواهند شد، در آن مؤثر هستند.
جدا از اینكه هر فردی از چه زاویة دیدی به زیانهای ناشی از تصادف نظر میافكند، هزینة حاصل از آن برای جامعه به قدری زیاد است كه نمیتوان آن را بعنوان بخشی از هزینهها زندگی معمول دانست.
از آمار میتوان برای تشخیص مناطقی كه نیاز به بهبود دارند استفاده كرد. بررسی تجربه تصادف از روی نوع تصادف اولین نشانهای است، كه مشخص میكند كدام نقطه نیاز به تدبیر ایمنی دارد. اطلاعات مربوط به سال 1978 در مورد تصادفات مرگبار رایج در ایالات متحده در جدول 2-1 ارائه شده است.
جدول2-1: تصادفات مرگبار در ایالات متحده
نوع تصادف | درصدی از كل مرگ و میر |
تصادفات عابر پیاده با وسیله نقلیه | 18 |
تصادفات خودرو با خودرو | 44 |
تصادفات شاخ به شاخ | 11 |
تصادفات از عقب زدن | 6 |
تصادفات تحت زاویه زدن | 19 |
تصادفات از بغل زدن | 8 |
تصادفات با مانع ثابت | 2 |
چرخش و واژگون شدن در جاده | 7 |
از دست دادن كنترل | 8/26 |
تصادفات دوچرخه با خودرو | 2 |
دیگر موارد | 2/0 |
منبع (NSC , 1979)
تعداد اندكی از مردم تصور میكنند كه طراح تأثیر مستقیم یا اساسی روی ایمنی سیستم راهها دارد. در حالیكه ایمنی ممكن است بوسیله تصمیمات اتخاذ شده از روند طراحی شروع یا تمام شود، برای مثال، طراح در مقابل طرح شبكه خیابان مسئولیتی را بعهده میگیرد. همچنین طراحان وظیفه تعیین و كنترل سیستمهای كاربری زمین را نیز به عهده میگیرند. بدون تردید، توزیع و تراكم كاربری زمین به مقدرا زیادی به تراكم ترافیك و درنتیجه به ایمنی راه یا تقاطع خاص بستگی دارد. به هر ترتیب، طرح هندسی،روش اجرائی فرایند برنامهریزی است. این نقطهای است كه در آن طرحهای محسم شده توسط طرح دارای بعد میشود. مسلزمات طراحی و همچنین بهرهبرداری باید در مرحله برنامهریزی گنجانده شود.
ایمنی تجهیزات به مقدار زیادی بستگی به این دارد كه طراح تا چه حد به طور صحیح از فنآوری موجود بهرهبرداری میكند و چقدر به معیار ایمنی اولویت میدهد.
مشكلات طرح هندسی جادهها و نقاط حادثهخیز غالباً توسط مامورین اجرا شناسایی میشوند. با وجود یك رابطه خوب كاری بین مهندسی و اجرا، بسیاری از مناطق مشكلساز قبل از رخ دادن تصادفات عمده قابل اصلاح و تشخیص میباشند.
1)كشتهها:
در طی جنگ جهانی دوم تعداد كشتهها سالانه 24000 نفر بود در حالیكه در نمودار تعداد كشتههای ایالات متحده (شكل3-1/ تعداد كشتهها در اثر تصادف تا سال 1972، با 54600 كشته، پیوسته افزایش داشته است. افت و كاهش ناگهانی تعداد كشتهها در سال 1974 درواقع بواسطه بحران انرژی میباشد كه باعث شد در ایالات متحده محدودیت سرعت 90 كیلومتر در ساعت اجرا شود. دیگر فاكتورهایی كه باعث كاهش میزان تصادفات شده است عبارتند از كاهش در میزان سفرها، بهبود ویژگیهای ایمنی وسایل نقلیه، تلاش مستمر برای رفع موانع و مناطق خطرناك فیزیكی از كنارههای راه.
در طول دو دهه گذشته میزان كشتههای سالانه بین 39200 و 51100 نفر متغیر بوده است، میزان كشتهها در سال 1994، 40700 نفر میباشد. میزان مرگ و میر بر اساس سفر انجام شده رد طول 65 سال گذشته بطور پیوسته كاهش داشته است. در سال 1994 این مقدار 1/1 كشته در 100 میلایون وسیله نقلیه كیلومتر میباشد.
در سال 1994 اداره ایمنی ترافیك راههای ملی آمریكا (National Highway Traffic Safety Administration) نرخ مرگ و میر را برای 100 هزار راننده دارای گواهینامه برابر 2/23 و برای 100 هزار وسیله نقلیه ثبت شده برابر 1/21 گزارش كرد.
در سال 1994 میزان كشتهها در اثر برخورد چند وسیله نقلیه به هم برابر 17600، برخورد یك وسیله نقلیه (برخورد با اشیاءثابت یا برخورد گردشی) 16000 كشته و تصادفات منجر به مرگ با دخالت عابر پیاده 5500 كشته میباشد. 1500 كشته باقیمانده رد اثر برخورد با قطار، دوچرخه و حیوانات بوده است.
2)زخمیها:
در سال 1994 طبق برآورد انجام شده 21/3 میلیون نفر در تصادفات وسایل نقیله زخمی شدهاند،كه از این میزان 14 درصد منجر به نقص عضو شده است و مابقی تصادفات منجر به جرح دارای اهمیت كمتری بوده است.
جهت دریافت فایل بررسی ایمن ترین مسیراز منظر نرخ تصادفات لطفا آن را خریداری نمایید
قیمت فایل فقط 7,900 تومان
برچسب ها : بررسی ایمن ترین مسیراز منظر نرخ تصادفات , دانلود بررسی ایمن ترین مسیراز منظر نرخ تصادفات , جغرافیا , ایمنی , نرخ تصادفات , عامل وسیله نقلیه و محیط , تصادفات , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , دانلود پروژه