تحقیق نقش های مدیریتی مینتزبرگ در 196صفحه در قالب فایل ورد قابل ویرایش
قیمت فایل فقط 6,000 تومان
تحقیق نقش های مدیریتی مینتزبرگ
الف) نقش های مراوده ای
1- نماینده تشریفاتی (Figurehead) – در این نقش مدیر به عنوان سمبل و یا نماینده سازمان عمل می كند. شركت در محافل، جلسات، میهمانی های رسمی، اتحادیه ها و … از این جمله هستند.
2- رهبر (Leader) – در این نقش مدیر با زیر مجموعه ارتباط برقرار كرده و موجبات انگیزه و رشد آنان را فراهم می آورد. این نقش مدیر بر ابعاد اجتماعی و انسان شناسی مدیریت متمركز بوده و كمتر متوجه ابعاد مأموریتی سازمان می باشد.
3- رابط (Lasion) – در این نقش، مدیر اطلاعات مورد نیاز سازمان را از طریق شركت در یك شبكه ارتباطات فراهم می آورد. مشاركت در انجمن های حرفه ای، جلسات غیر رسمی، صرف ناهار، كلوپ و باشگاه های مدیریتی برخی از این فعالیت ها هستند.
مدل سیستم اجتماعی، اولین بار در سال 1952 به وسیله گتزلر به عنوان چارچوبی روان شناختی- جامعه شناختی برای مطالعه مدیریت آموزشی ارائه شد. نظریه سیستم ها و مدل سیستم باز به عنوان چارچوب های مفهومی، برای توصیف و توضیح ساختارها و فراگردهای سازمان های آموزشی و مدرسه ها سودمندند. به موجب مدل سیستم اجتماعی، عملكرد و رفتار سازمانی به وسیله چهار دسته از عناصر تعیین می شوند ساختار، افراد انسانی، جو گروهی و فرهنگ جامعه.
هوی میسكل چهار دسته عناصر اصلی داخل سیستم مدرسه را به عنوان خرده سیستم های ساختاری، فردی، فرهنگی و سیاسی مشخص كرده اند. این خرده سیستم ها دروندادها را از محیط گرفته، دگرگون می سازند. كنش و واكنش های متقابل آنها، نظام عملیات سیستم را به وجود می آورند. عملیات و فعالیت های سیستم تحت تأثیر فرصت ها و تقاضای محیطی شكل می گیرند. ساز و كارهای بازخورد، سیستم را قادر می سازند كه كیفیت كار خرده سیستم های درونی خود را ارزیابی كند در نتیجه اختلاف میان عملكرد واقعی و عملكرد منتظره شناسایی می شوند و سیستم نسبت به اصلاح، تنظیم و تغییر اقدام به عمل می آورد.
این متن فقط قسمتی از تحقیق نقش های مدیریتی مینتزبرگ می باشد.
جهت دریافت کل متن ، لطفا آن را خریداری نمایید.
قیمت فایل فقط 6,000 تومان
برچسب ها : تحقیق نقش های مدیریتی مینتزبرگ , نقش های مدیریتی مینتزبرگ , مینتزبرگ , نقش های مدیریتی